Logo Utulok.skVirtuálny útulok pre psov, mačky a iné domáce zvieratá
späť
Frieda z olova...


Bol toto človek???

Žiaľ áno, človek je schopný takejto brutálnosti...


Malá milá mladá fenka žemľovej farby prišla do útulku v Komárne so zraneným okom. Teda oko bolo akosi vypúlené, zväčšené. V trnavskej veterinárnej klinike bol konzultovaný očšpecialista, pozeral, meral, nenachádzal očnú príčinu – až ho vedúca útulku upozornila na nejaké “hrbolčeky” v uchu. Hneď naordinoval rentgen hlavy a ten si potom chodili s úžasom a hrôzou po rade pozerať všetci kolegovia... V hlave Friedy je hádam do sto malých olovených guličiek, niektoré tlačiili na oko. Pochádzajú pravdepodobne z tzv. trapky, náboja do brokovnice na športové strielanie na bakelitových holubov. V jednej trapke je tých malých guličiek do 180, roztrieštia sa po náraze na cieľ. Na Friedu bolo strieľané z krátkej vzdialenosti, 7-8 m?, o tom svedčí koncentrácia guličiek na úzkom priestore jej malej hlavy.


Oko sa zachrániť nedalo. Frieda ostala po operácii v útulku v Trnave, aby bola blízko kliniky, kde ju operovali. Behom krátkeho času sa stala miláčikom celého osadenstva. Obýva svetlú unimobunku spolu s dvoma mladými fenkami, vyskočí na regál a obdivuje svet vonku. Jednostranné videnie ju zo začiatku očividne irituje, chce to čas, zvykne si. Je neuveriteľne milá a maznavá – po tom, čo jej človek z tesnej blízkosti urobil... nestratila dôveru. Má vyrovnanú povahu, je priateľská ku každému, znesie sa s každým psom či fenkou.


Súčasne s operáciou oka bola vykonaná aj sterilizácia, všetky stehy sú už vybraté, na oku, na brušku, Frieda sa nikdy nesťažovala. Proste nesie svoj osud bez reptania, s optimizmom. Bola by potešením a prínosom pre človeka alebo rodinu, ktorá by bola schopná nahradiť jej doterajšie strádanie a bolesti.

Frieda má 1 rok a je menšieho vzrastu, pod 40 cm v kohútiku.


Y. Neumannová, 9. 2. 2008


Audemars Piguet Royal Oak Offshore Replica Watches

    

 
casino siteleri