Logo Utulok.skVirtuálny útulok pre psov, mačky a iné domáce zvieratá
späť

Príkladná kastračná akcia v Mexiku

Mens Watches Campaña de esterilización canina y felina 2012 en Yucatán. Planned Pethood y apoyada por protectoras animales, iniciativa privada y gobierno. Kastračná akcia 2012 pre psov a mačky v Yucatán, organizovaná veterinárnou klinikou Planned Pethood v spolupráci s ochranármi zvierat a miestnymi úradmi.

 tento  malý orgán (semenník psa) vie zabezpečiť nespočetné neželané potomstvo

Keď som začiatkom roka prosila o termín u dr. Hudeca () na kastráciu zvierat z útulku, dozvedela som sa, že budúce dva týždne nie, doktor ide do Mexika.

Dovolenka? Pýtala som sa naivne. Nie, kastračná akcia, dr. Hudec je jeden z dobrovoľníkov, ktorý svoj voľný čas venuje dôležitému cieľu v krajine s veľkou, neustále sa rozmnožujúcou pouličnou populáciou psov a mačiek.

Yucatán je mexický spolkový štát, má približne 1,7 miliónov obyvateľov, hlavné mesto je Mérida. Tu a v okolí sa v týždni od 7. do 14. januára 2012 uskutočnila už tretí rok kastračná akcia psov a mačiek. 10 veterinárov z Mexika, Kanady, USA a Slovenska pracovalo denne v akorde, na desiatich stoloch, denne okolo 250 až 300 zvierat. Konečný výsledok: 1975 vykastrovaných psov a mačiek.

 vľavo dr. Hudec, vpravo dr. Young - Jeff, ako ho všetci volajú

Organizátorom akcie bol Dr. Jeffrey Young, šéf veterinárnej kliniky Planned Pethood, zástanca skorej kastrácie a neúnavný učiteľ modernej operačnej techniky doma a v krajinách na celom svete. Vyškolil okolo 300 veterinárov a za 18 rokov svojej činnosti vykastroval viac ako 160.000 psov a  mačiek.

Akcia bola podporovaná miestnymi úradmi a sponzorovaná firmami napr. Pepsi Cola, Burger King, Yucatan Polo Club a mnohé iné.

   

na úvod informácie pre majiteľov zvierat

 

 

  pred, počas a po operačnom dni

Operácie sa vykonávali v halách miestnych úradov, kultúrnych domov a pod. Na desiatich stoloch operovali veterinári z Mexica, Kanady, USA a Slovenska. Finančné zabezpečenie vybavil dr. Young a sponzori (nástroje, stoly, liečivá, spotrebný a šicí materiál, ihly, striekačky..., letenky pre veterinárnach lekárov, doprava, ubytovanie, strava lekárov, čistenie a umývanie nástrojov s následnou sterilizáciou v autoklávoch, občerstvenie počas operácií atď.) Vakcinácie proti besnote a priestory zabezpečil miestny úrad, odchyt, dopravu zvierat miestne útulky v spolupráci s neziskovými organizáciami, pomocné práce ako váženie, evidencia, predoperačné vyšetrenie, premedikácia, holenie, toaleta operačného pola, transport zvierat na stôl a po operácii do priestorov pooperačného stanu dobrovoľníci, študenti veteriny pod dozorom veterinára.

 evidencia zvierat

Zvieratá boli prevažne od majiteľov, ale pouličný odchov, t.j. sem tam cez okno nejaká kosť a ináč poraď si ako vieš, na niektorých fotkách sú šteňatá ako z koncentráku, menšia časť patrila útulku alebo boli odchytené dobrovoľníkmi za pomoci útulkov.

Každý stôl mal separovaný odpad, nádobu na vyoperované orgány, sáčok na použitný sanitárny materiál a malý kýblik na ihly a skalpely, každý chirurg mal 2 sady nástrojov, s jednou robil, druhá bola v dezinfekčnom roztoku, rúšky a tampóny boli v zvlášť sterilných balíkoch. Na šitie sa používal vstrebateľný materiál, koža sa šila monofilamentným vstrebateľným materiálom intradermálne tak, aby z operačnej rany netrčali uzlíky. Túlavé zvieratá sa púšťali späť po úplnom prebratí v noci alebo na druhý deň ráno.

Audemars Piguet Replica Watches

  vstupná prehliadka, označenie (meno, váha) 

  injekcia na ukľudnenie, intubácia a operácia štartuje

 minirez  čisté zašitie u veľkej feny (tzv. bikini-rez)

  

a máme to za sebou! 

(z 1977 operovaných zvierat uhynuli 2, jedno vykrvácalo pri poraneni sleziny a jedna mačka s ťažkou anémiou, pravdepodobne po masívnej infestácii kliešťami)

1975 psov a mačiek bude ďalej žiť v pôvodnom rajone, bez toho, aby sa premnožovali…

Nemôžem si ušetrit polemiku: prečo musí slovenský veterinár tak ďaleko, nemáme na Slovensku dosť psov a mačiek, premnoženie zvierat, plné útulky a karanténne stanice, nevieme, kam s nimi… takéto akcie by účinne pomohli!

  VIDEO: http://vimeo.com/35224259

Zostavila Dr. Yvonne Neumann z materiálov Dr. K. Hudeca, 9.2.2012

swiss replica watches

 

 

 

  replica watches

    

 
casino siteleri