Logo Utulok.skVirtuálny útulok pre psov, mačky a iné domáce zvieratá
späť
Nové nebezpečenstvo - babezióza!

Smutná správa z útulku v Komárne: mladý psík Félix uhynul. Z jedného dňa na druhý.

Apatia, horúčka, krv v moči. Lakmusový papierik ju jednoznačne preukázal. Okamžitá liečba nepomohla, rána Félix nedožil...

Útulok sa nachádza v lese, kríky a stromy oživujú prostredie. Znášanlivé psy majú niekoľko hodín denne výbeh po priestranstve pred kotercami. Nielen psy, aj kliešte tu majú eldorádo!

Jeden sa stal pre Félixa osudným. Nie hocaký, ale nový druh, zvaný "pijan". Prišiel k nám z teplých krajov a spôsobuje ochorenie zvané babezióza. Ochorenie, ktoré veterinári doteraz poznali viac-menej len z kníh. Na južnom, východnom a teraz aj strednom Slovensku sa ale začínajú objavovať prípady ochorenia na túto zákernú, často smrteľne končiacu chorobu psov.

V Pravde z 10. 6. 05 sme sa dočítali:

Nová choroba ohrozuje psov

Niekoľko prípadov vážneho ochorenia psov zaznamenali v Banskej Štiavnici a okolí. Ide o chorobu, ktorú tu doteraz nemali. Prenášajú ju najmä kliešte a komáre. Neliečené závažné ochorenie sa môže skončiť aj smrťou zvieraťa.
"Je to choroba, ktorú spôsobujú parazity prenášané zo zvieraťa na zviera kliešťami, komármi či ovadmi. Odborne sa nazýva babezióza a postihuje predovšetkým psov a mačky. Prejavuje sa krvavým močom a vysokými teplotami do 42 stupňov. Na rozdiel od juhu či východu Slovenska sa u nás objavila prvýkrát," hovorí banskoštiavnický veterinárny lekár Stanislav Ďurkan.

Riziko ochorenia je najväčšie práve v tomto období a na jeseň. "Keď sa ho podarí zachytiť v počiatočnom štádiu, dá sa vyliečiť. Neraz však majitelia prídu už neskoro. Zrejme aj preto, že túto chorobu a jej príznaky nepoznajú, lebo v našom regióne sa doteraz nevyskytovala," dodáva veterinár. Dá sa jej predísť zvýšenou pozornosťou majiteľov zvierat a používaním repelentných a iných prípravkov proti parazitom. Toto ochorenie u ľudí podľa dostupných informácií u nás diagnostikované nebolo.

V článku o tomto ochorení v časopise Život so psom 3/2005 (vydávaný U.V.P. Košice, odporúčam každému psíčkárovi...) sú uvedené ďalšie podrobnosti. Ochorenie spôsobuje krvný parazit babézia, prenášaný kliešťom. Parazit sa usadí v červených krvinkách, ktoré rozkladá. Inkubačná doba, teda od pohryznutia infikovaným kliešťom do objavenia chorobných príznakov, môže trvať 1 až 3 týždne. Typické príznaky sú únava, slabosť, vysoká horúčka, bledé až nažltlé sliznice a tmavý, krvavočervený moč sfarbený ako kokakola. Okamžité vyhladanie veterinára a nasadenie liečby sú nevyhnutné! Upozornite ošetrujúceho lekára na možnosť napadnutia infikovaným kliešťom, ktoré sa u nás predtým nevyskytovali.
Skúsená kynologička popísala kliešťa "pijana" takto: na nenapitom chrbte má na rozdiel od obyčajného kliešta znak ako čierny krížik. V napitom stave sa tento znak zväčší do podoby žiliek na liste stromu.

Ako uchránite Vášho psa?
Jediná prevencia je odpudzovanie kliešťov a iného cicavého hmyzu obojkami proti kliešťom alebo tekutinou, ktorá sa z malej plastovej ampulky aplikuje psovi na kožu na záhlavie, rozšíri sa do chlpových vačkov a účinkuje 1 až 3 mesiace (podľa výrobku). Kontrolujte Vášho psa po každej prechádzke v prírode a odstráňte nasatých kliešťov okamžite.

Y. Neumannová, 20. 6. 2005

tag heuer aquaracer replica

    

 
casino siteleri