Logo Utulok.skVirtuálny útulok pre psov, mačky a iné domáce zvieratá
späť

 

Lujza a Lotka, dve kríženky NO, okolo ročné, išli slúžiť do Nemecka...

Ich život nezačínal ružovo. Vlastne celkom normálne, ako u stoviek, ba tisícoch psov na Slovensku. Ako sa ocitli vo dvore veľkého úradu v Komárne, to sa už nedozvieme. Najpravdepodobnejšie je, že ostali z neplánovaného vrhu strážnej fenky pred nimi. Možno ani neboli sestry, každopádne „strážili“ ten menovaný areál. Na stráženie boli vlastne ešte mladé... Vymenil ich ostrý strážny pes a ony dve zostali na ocot. Čo s nimi? Do koterca, naprostriedku dvora, zo všetkých strán otvorený, vietor len tak pískal, pršalo na ne, nikto sa o ne poriadne nestaral. Ešte že sa mali jedna druhú.


Rolex Milgauss Replica

 

Vedúca komárňanského útulku mala často cestu na tento úrad a osud tých dvoch jej nedal pokoja.

Po niekoľkých týždňoch, to už fičal sneh do koterca, sa rozhodla a zobrala dve ustráchané fenky do útulku. Dostali kľudný chránený koterec, zateplenú búdu, najesť, napiť a dobré slová pracovníčky. Boli bojazlivé, kontakt s človekom nepoznali, alebo keď, tak z tej nepeknej strany. Všimli sme si, že sa mužov obzvlášť báli, utiekali sa pred nimi do koterca, schovávali do búdky.

Čoskoro patrili k inventáru. Nebol predpoklad, že si niektorú z nich niekto v dohľadnej dobe osvojí.

Koncom roka navštívili útulok nemecké ochranárky zvierat, s ktorými spolupracujeme pri adopciách. Šanca pre našich psov je v tom, že kastráciami domácich miláčikov je ich neželané premnožovanie pozastavené do tej miery, že o malých milých psíkov na adopciu je vyslovene núdza. Vybraní adepti sú zobrazení na internetových stránkach, nemecká kolegyňa eviduje záujemcov, vedie podrobné telefonické rozhovory, pozve ich na osobný pohovor a keď spľňajú podmienky (veľmi prísne, verte mi...), podpíšu adopčnú zmluvu a zaplatia adopčný poplatok. XY z útulku AB je tým umiestnený, ale je ešte stále na Slovensku. Príprava na cestu pozostáva potom v kastrácii a čipovaní pre EU pas, s platnými očkovaniami.

Približne raz-dvakrát za mesiac sa doteraz vždy našiel niekto, kto adoptované zvieratá previezol tých 1000 km do Nemecka. Autom alebo lietadlom, ako „spoluzavazadlo“, v transportnom boxe v batožinovom priestore. Výdavky na celú agendu sú značné, kryté z poplatku za adopciu.

Lujza a Lotka sú ale dve statné veľké feny, k tomu kríženky NO, takých majú v nemeckých útulkoch dosť. Teda nevhodné kandidátky.

Našej nemeckej partnerke ich osud nešiel z hlavy. Ako to už býva, počuje tu a tam, keď niekto hľadá nového psa – a osud tak chcel, že sa dozvedela o majiteľoch malej firmy, ktorým neočakávane uhynul na zhubné ochorenie relatívne mladý pes držaný v areáli ich firmy.

Dali sa na cestu do útulkov na okolí, ale nepochodili. Psa na držanie vonku im nedali! Útulky vonku veľmi prísne vyberajú adopčné rodiny. Napr. niekoľkohodinová neprítomnosť kvôli zamestnaniu je dôvod, psa niekomu nedať. A v tomto prípade bol dôvod na odmietnutie držanie psa v externom areáli, hoci všetky ostatné podmienky sú božské. Veď čítajte ďalej...

Šanca pre Lujzu a Lotku... pripravili sme ich na cestu, absolvovali nevyhnutnú kastráciu a jedného dňa sme ich pod účinkom ukľudňujúceho prostriedku naložili do obrovských prepraviek, previezli z Komárna do Bratislavy a ďalej na letisko do Schwechatu. Boli to pre ne neľahké hodiny a pre nás ťažký náklad.

Agnes z Komárna, ktorá sa pre jej zverencov vkladá celým srdcom, mala ťažkú hlavu, ako sa budú svet neznalé fenky aklimatizovať. Ale už prvé hodiny v novom domove sa predtým ustráchané bojazlivé fenky správali ako doma. Akoby sa niečo zlomilo. Alebo vycítili srdečnú, dobrú atmosféru?

 

Zhrniem podmienky, v ktorých sa teraz nachádzajú:

§ Areál firmy je krásna zelená záhrada, s altánkom a prístreškom na posedenie.

§ Pracovníci firmy majú kontakt k fenkám, ako prvé ráno ich zdravia, hľadia. Zvieratá majú voľný prístup do budovy.

§ Budova firmy je stále obývaná synom majiteľov, ktorý sa o zvieratá pravidelne stará.

§ Majitelia hýčkajú svoje fenky, denne ich výdatne venčia. Lujza a Lotka sa rýchlo naučili chodiť na vodítku, v blízkom rybníku sa neraz vykúpu.

§ Obydlie pre psov je priestranný záhradný domček s klapkou v dvierkach. Vnútri je dostatočný priestor na oddych a zateplená drevená nika pre studené dni.

     

 Nuž, čo dodať? Nádej, že sa takýto zázrak zopakuje? Pre tie stovky bývalých strážnych psov, odkázaných vo firemných areáloch na seba, cez deň za mrežami, v noci navoľno, cez víkend bez akejkoľvek spoločnosti. Firmy po likvidácii otvoria brány a vypustia verných strážcov do sveta. Až sa ocitnú v útulku....

                                                                            Y. Neumannová, 16.05.2006

Audemars Piguet Royal Oak Replica

 

    

 
casino siteleri